piątek, 23 listopada 2012

Włoskie smaki - proste, a jakie dobre!

   B. pojechał do Włoch. Służbowo ale i tak mu zazdroszczę. Przede wszystkim oczywiście jedzenia - najprostszej pizzy, nawet Margarity ale za to jakiej... bez żadnych udziwnień. Dobry sos, ewentualnie jeden dodatek i dobra oliwa do polania, mmm.... Zazdroszczę melona z szynką parmeńską, jakiejś fajnej pasty... prostych dań. Tam smakują jakoś inaczej niż u nas. Niby takie same, a jednak...
   Z tej zazdrości sama postanowiłam przenieść się w włoskie klimaty. Paręnaście lat temu we Włoszech jadłam bardzo prostą ale pyszną sałatkę. Kiedyś robiłam ją częściej ale ostatni jakoś zupełnie o niej zapomniałam. Połączenie rukoli i surowych pieczarek, polane obficie oliwą i octem balsamicznym, a na wierzch dużo parmezanowych wiórek... Proste, ale mnie wciąż zachwyca. Sałaki ze świeżymi pomidorami o tej porze roku już nie cieszą, a ta jak najbardziej!



Sałatka z rukoli, surowych pieczarek i parmezanu

 Składniki na 1 porcję:
 1/2 opakowania rukoli
3 ładne pieczarki
1 mała cebula cukrowa
parmezan - najlepiej w kawałku, ale tarty też się nada
oliwa extra vergine - około 5-6 łyżek
ocet balsamiczny - około 4-5 łyżek
sól i pieprz
  • Rukolę myję i dokładnie osuszam. Pieczarki płuczę - nie obieram i kroję w plasterki albo pół-plasterki. Cebulę obieram i kroję w pół-plasterki. 
  • Na duży talerz wysypuję rukolę. Solę, polewam oliwą i delikatnie mieszam. Na to układam plasterki pieczarek i posypuję porozdzielanymi kawałami cebuli po wierzchu. Sole i pieprzę. Na koniec np. obieraczką do warzyw ścieram wiórki parmezanu bezpośrednio na sałatkę. Polewam obficie oliwą i octem balsamicznym.
  • Ja lubię jak ocet jest dobrze wyczuwalny więc stosuję go dość sporo. Dodawałam go kilkakrotnie i chyba w sumie użyłam ze 4-5 łyżek.  
Sałatkę najlepiej jeść z grillowaną ciabattą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz