Kiedyś próbowałam zrobić taką kaczkę sama w domu - porównania nie mam ale wydaje mi się, że daleko jej było do oryginału. Nie mniej jednak smaczna była.
Przejrzałam internet w poszukiwaniu przepisu idealnego, po komentarzach sądząc taki znalazłam ale... Moim zdaniem, uzyskanie odpowiednio chrupiącej skórki, w warunkach domowych jest nieosiągalne. Próbowałam i efekt był taki, że cała kaczka lekko wyschła. Może jeszcze kiedyś stanę do walki, ale na dzień dzisiejszy odpuszczam chrupiącą skórkę na rzecz soczystego mięsa.
Mój dzisiejszy przepis jest raczej wariacją na temat, ale za to bardzo smaczną. Przygotowanie samej kaczki zajmuje około 2h, z czego większość czasu mięsko dusi się na małym ogniu, a my leżymy do góry brzuchem:-)
Ułatwienie pierwsze: kaczkę - w moim wypadku były to same uda, dusimy w aromatycznym bulionie lub winie.
Ułatwienie drugie: można oczywiście samemu zrobić placuszki, ale że to wersja dla bardzo leniwych, użyłam gotowych tortilli, które podzieliłam na ćwiartki, skropiłam wodą i podgrzałam na suchej patelni.
Warzywa pokroiłam z cienkie paseczki - użyłam ogórka, dymki, dla koloru marchewki i jeszcze trochę karbowanej sałaty, która akurat wpadła mi w ręce.
Całości dopełnił sos. Miałam kupny hoisin, który rozmieszałam z własnej roboty chińskim sosem śliwkowym w proporcji 1:3. (Jak uda mi się gdzieś znaleźć przepis z którego robiłam sos to na pewno wkleję, bo sama chętnie powtórzę go za rok) Przyznam, że mi bardziej smakuje sos mojej produkcji:)
Składniki na 2 porcje:
2 kacze uda
przyprawa 5 smaków
2 ząbki czosnku w łupinach
1 łyżka świeżo startego imbiru
250ml białego wina lub bulionu warzywnego
sól - jeśli używam solonego bulionu to nie solę już mięsa
do podania:
przyprawa 5 smaków
2 ząbki czosnku w łupinach
1 łyżka świeżo startego imbiru
250ml białego wina lub bulionu warzywnego
sól - jeśli używam solonego bulionu to nie solę już mięsa
do podania:
marchewka
2 dymki
kilka liści karbowanej sałaty
tortille
sos hoisin i/lub chiński sos śliwkowy*
- Kacze uda myję, dokładnie osuszam, nacieram solą i obsmażam z obu stron aż wytopi się jak najwięcej tłuszczu, a kaczka będzie rumiana. Następnie przekładam uda do garnka, zalewam winem lub bulionem, dodaję czosnek, starty imbir i 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków. Duszę do miękkości na wolnym ogniu około 1,5 godziny, aż mięso swobodnie będzie odchodzić od kości. (Kaczkę można też natrzeć imbirem, przyprawą 5 smaków i ew, solą i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Ułożyć na ruszcie z blaszką pod spodem, w której będzie zbierał się tłuszcz i piec około 45min, aż nadmiar tłuszczu się wytopi. Przełożyć do garnka zalać winem lub bulionem, dodać czosnek i dusić około 1,5 godziny)
- Na pół godziny przed końcem duszenia mięsa, kroje warzywa w cienkie słupki długości wskazującego palca. Sałatę drę na małe kawałki.
- W miseczce mieszam sos hoisin z sosem śliwkowym w proporcjach 1:3 (lub używam tylko jednego z tych sosów)
- Gotowe uda obieram z mięsa rozdzielając je widelcem na włókna i trzymam pod przykryciem żeby nie wystygły.
- Tortille kroję na ćwiartki, lekko skrapiam wodą i kładę na suchej rozgrzanej patelni. Podgrzewam po minucie z każdej strony. Tortille najlepiej podgrzewać partiami bo bardzo szybko stygną i robią się twarde. Podgrzane trzymam zawinięte w ściereczce.
- Wszystkie składniki stawiam na stół tak, żeby każdy sam mógł przygotować swoją porcję. Zasada jest prosta. Trójkącik tortilli smarujemy 1 łyżeczką sosu, na to kładziemy liść sałaty, kilka paseczków ogórka, marchewki i dymki, Na wierzch parę pasków kaczki. Gotowy placuszek zawijam rogami do środka starając się zrobić coś w tylu rulonika. Moje ciężko się zwijają bo zawsze za dużo nakładam:)
Śliwki wieczorem zalewam wodą, mają być tylko przykryte, i zostawiam na noc. Następnego dnia rano gotuję je w tej samej wodzie, miksuję, dodaję pozostałe składniki sosu. Przeciśnięty przez praskę czosnek dodaję na końcu. Podgrzewam razem 5 minut mieszając, odstawiam. Sos można jeść na ciepło lub na zimno.
- 100g suszonych śliwek
- 1/4 łyżeczki imbiru,
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sherry (niekoniecznie)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz