środa, 7 listopada 2012

Aloo Gobi

   Fajne, proste i aromatyczne danie mojej ulubionej kuchni. Ilość składników jest tylko pozorna. Całe przygotowanie opiera się na pokrojeniu ziemniaków, cebuli i kalafiora i zebraniu w jednym miejscu wszystkich przypraw. Mnie to zawsze trochę zajmuje bo mam ich tyle, że są rozsiane po całej kuchni:) Tym razem stanowczo ich nie żałowałam. Moja mama już się ze mnie śmieje, że ich tyle dodaję.
   Swoją drogą dzięki wpływom między innymi kuchni hinduskiej, przyprawy zaczęłam stosować dużo odważniej. Jak pamiętam, moja babcia zawsze dodawała do dania szczyptę tego czy tamtego, mama już na koniec noża, albo pół łyżeczki, ja robię to na łyżki. Często robiąc marynatę do mięsa okazuje się, że mam pół filiżanki przyprawowego mixu...

Aloo Gobi nada się na ciepłą kolację, jako dodatek do mięsa, albo po prostu danie wegetariańskie samo w sobie. Podane proporcje są na dwie "samowystarczalne" porcje obiadowe.

BLW-owe P.S. Co tu dużo pisać, danie wprost wymarzone do małej rączki. Synek zajadał. Niestety tylko ziemniaki. Kalafiora nie jada, bo nie. Niestety jak do tej pory w żadnej postaci. Ja jednak nie ustaje w wysiłkach w tym kierunku:)



Aloo Gobi

Składniki na 2 porcje:
4 łyżki oleju lub masła klarowanego
2 łyżki nasion kuminu
2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżego tartego imbiru
1/4 łyżeczki chilli
1 łyżka curry w proszku
1/2 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka kurkumy
1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
4 łyżeczki wiórek kokosowych
40 dkg kalafiora
40 dkg ziemniaków
woda
sól
świeża kolendra lub jeśli ktoś nie lubi albo porostu nie ma, natka pietruszki do posypania 
  • Cebulę pokrój w plasterki albo piórka, czosnek przeciśnij przez praskę albo drobno posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce. Kalafiora umyj i podziel na niewielkie różyczki - nóżki też można dodać pokrojone w kostkę. Ziemniaki umyj i pokrój w 2 cm kostkę. Ja nie obierałam. Jeśli używamy kolendry, należy oddzielić listki, a łodyżki drobno posiekać. Jeśli natki pietruszki - tylko obrywamy listki.
  • Na tłuszczu podsmażyć kumin i gorczycę aż zaczną pachnieć, Dodać cebulę, czosnek, imbir, jeśli używamy posiekanych łodyżek kolendry i resztę przypraw. Smażyć aż cebula się lekko zezłoci. Dodać wiórki i smażyć 2min. 
  • Następnie dodać kalafiora, ziemniaki i smażyć 3-4 min.. Dosolić i dolać trochę wody - zacząć od 3/4 szklanki - na dno. Przykryć pokrywką i dusić około 15-20 min co jakiś czas mieszając i ewentualnie dolewając wody. W gotowym daniu nie powinno być wody, a kalafior i ziemniaki nie powinny być rozgotowane  - raczej lekko al dente. 
  • Gotowe danie posypać kolendrą lub natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz