piątek, 9 listopada 2012

Indyk duszony z papryką i suszonymi morelami

   Dziś wariacja na temat starego przepisu, którego niestety nie udało mi się już odnaleźć w necie. A może stety... Zmusiło mnie to do poszperania po szafkach i wrzucenia do garnka paru składników, których wcale się tam nie spodziewałam. Danie przerosło moje oczekiwania, a co ważniejsze bardzo przypadło do gustu mojemu synkowi. Chyb pierwszy raz zrobiłam mięso bez soli i zupełnie mi to nie przeszkadza.
   Indyk starczył nam na dwa obiady. Jednego dnia jedliśmy go z kaszą jaglaną, a drugiego z jęczmienna. Myślę, że równie dobrze pasował by ryż, bulgur, kuskus, nawet makaron. No chyba tylko nad ziemniakami bym się zastanowiła, ale…
            

Indyk z papryką i morelami

Składniki na 3-4 porcje:
ok 80 dkg filetów z udźca indyka
2 papryki czerwone
8 suszonych moreli (ja użyłam tych niesiarkowanych)
1/2l. wywaru warzywnego
1 duża cebula 
1-2 łyżki majzeny lub mąki pszennej
1-2 łyżki miodu
olej do smażenia 
marynata:
2 łyżki suszonego tymianku
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki octu jabłkowego
1-2 łyżki wody
  • Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Indyka kroimy na spore kawałki – wielkości małego jabłka, nacieramy marynatą i wstawiamy do lodówki. Najlepiej na noc, albo chociaż na 6-8h.
  • Mięso wyjmujemy z lodówki na 30 min przed smażeniem. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w duże kawałki, morele kroimy na ćwiartki, a cebulę w półplasterki. 
  • Na patelni obsmażamy kolejno mięso, cebulę i delikatnie paprykę. 
  • Indyka z cebulą przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i dodajemy morele. Dusimy na małym ogniu około 30 min. 
  • Dodajemy paprykę i dusimy jeszcze 10 min. Papryka powinna pozostać lekko chrupiąca. 
  • Zaprawiamy mąką żeby sos trochę zgęstniał, chwilkę całość gotujemy. Na sam koniec doprawiamy miodem, już nie gotujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz